Oärlighet

Grå, ganska trist och fuktig torsdag. Det är dagen efter...
Dagen efter budgeten som inte gick igenom. Mycket kan sägas om det, men det som berörda mig mest igår var intervjun med Statsministern. Det han sa och det sätt han utryckte sig på.
Just då, i den stunden tappade jag allt företroende för statsministern. Just då förstod jag att Stefan Löfvén aldrig kommer kunna bli den partiledare som socialdemokraterna så väl behöver.

Att han inte avgick, utan istället valde att fortsätta att regera under en borgerlig budget, (vilket han starkt utryckt att han aldrig skulle komma göra är en sak), men att utrycka sig så klumpigt och korkat och säga
”nu har vi en situation där de borgerliga säger att de kan tänka sig att regera med SD”,
känns så ojust, så oärligt. Att hävda att om man röstar på samma budget, står man för samma politik är så lågt som man bara kan sjunka i den politiska retoriken.
Stefan Löfven menar alltså att det är ansvarslöst att allianspartierna inte röstar på sin egen budget, utan på en annans? Är det någon som tror att Socialdemokraterna i opposition skulle valt att avstå att rösta på sitt egna budgetalternativ bara för att något annat parti också skulle välja rösta på det? Antagligen helt osannolikt.

Under förra mandatperioden fällde socialdemokraterna tillsammans med sina vapendragare V och MP flera alliansförslag. T om förslag ur alliansens budget. Detta tillsammans med SD. Om det har ingen självinsikt tagits. Det tycker jag är oärligt. Stefan Löfvén må utrycka sin besvikelse och ifrågasättande över att de borgliga partierna inte är beredda att förhandla, men att faktiskt påstå falska saker tar inte bara på hans förtroendekapital, utan på hela politiken och förlängningen; demokratin.