Regnbågen på väggen

Joni Mitchell rivstartar dagen med det där klassiska gitarrintrot och jag hoppar bokstavligen ur sängen och är det någon gång som jag skulle kunna tänka mig att dansa så är det just nu.

"Woke up, it was a Chelsea morning, and the first thing that I heard
Was a song outside my window, and the traffic wrote the words
It came a-reeling up like Christmas bells and rapping up like pipes and drums"

Och i köket står den där buketten med Tulpaner fortfarande så fin och nästan majestätiskt.

Istället för frukostteve spelar jag Joni igen och som alltid nu för tiden funderar jag på den där tiden, tidpunkten då låten släpptes av Joni Mitchell. Hur var det då?
Själv skulle jag strax fylla 1 år.

Låtens text beskriver en vacker morgon i Chelsea, New York, där solen strålar in genom fönstret och människor vandrar omkring på gatorna. Joni Mitchell sjunger om blommorna som blommar, barnen som leker och fåglarna som sjunger i träden. Låtens text är full av färg och liv och fångar verkligen känslan av en vacker och hoppfull morgon i en storstad.

Joni Mitchells röst är kristallklar och full av energi, och hon ackompanjerar sig själv på gitarr. Låten innehåller även fina stråkarrangemang som förstärker den sprudlande känslan.

Joni Mitchell och vänner hade gjort en mobil av skärvorna av färgat glas. Glas som de hittat på gatan utanför hennes lägenhet. Sedan skrev hon en låt om alltihop, med lägenheten i centrum och hur mobilen filtrerade ljuset som kom in i hennes rum genom fönstret och skapade "regnbågen på väggen"
Vilken story!

President Bill Clinton och Hillary Clinton, döpte sin dotter till Chelsea förövrigt efter att de hört "Chelsea Morning". Ibland önskar jag att jag kunde växla in all nördfakta jag besitter till något med lite tillstymmelse av viktig kunskap.

Men dagen är ung och tulpaner kan vinna krig..
och på väggen kan jag nu se regnbågen så klart och tydligt.
Det är ett perfekt ögonblick!
Jag ler och önskar att varje morgon var så här.

Låten hittar du här. Tryck på länken och höj ljudet. 

Trevlig dag till dig!

Musik har alltid varit ett av det viktigaste i mitt liv. Musiken finns ständigt med mig och inom mig. Musik är dessutom idag det jag sysslar med till vardags och som jag får större delen av min inkomst ifrån. Så visst kan jag kalla mig privilegierad. Att faktiskt få jobba med det som jag älskar allra mest. Genom åren finns det många personer, grupper och artister som påverkad mig genom musik till den som jag är idag. För jag tror på att musik har den förmågan. Att kunna påverka. Under fredagar framöver kommer jag presentera de artister och låtar som påverkat mig genom livet och kanske ge lite anekdoter kring det…och vad passar bättre än en fredag kväll att varva ned till något riktigt härligt. Härligt ja…det bestäms hos lyssnaren, men förhoppningsvis skall jag kunna återkalla ett kärt minne, presentera något helt nytt eller skapa en upplevelse hos dig som läser.Det här är Fredagsmusik med Tommy. 

Vill du läsa tidigare "Fredagsmusik med Tommy" hittar du dem här