Skulle ni tycka om mig om jag var en geting

Vi har ätit frukost. Nu sitter jag under ett parasoll med blicken ut mot havet. Det är fortfarande tidigt och det är en behaglig temperatur i luften. Inte ett moln på himlen. Jag lutar mig tillbaka, lyssnar på de ljud som kommer nere från byn. bussarna, havet, ankommande badgäster, signalhornen från båtarna på väg in från Amalfi. Jag sitter i skuggan och gör ibland "bakfall" och hamnar liggandes i stolen med solens strålar som då omgående dränker hela min kropp. Sätter mig ganska snabbt upp igen och jag studerar båtarna nere i havet, ödlorna som dyker upp lite varstans där jag sitter. Jag har också en dust med de myror som tillfälligt trots sig funnit en fristad kring bordets drycker. För omväxlingssund så vinner jag den fajten denna gång.

Och när jag nämner myrorna här kommer jag att tänka på vad Claes Månsson sa i sitt sommarprat för några dagar sedan. Förvisso handlade det inte om myror, men han berättade något som hans dotter sagt när hon var 6 år.
"Skulle ni tycka om mig om jag var en geting"
Den lilla flickan skulle alldeles strax få ett syskon och var förstås fundersam över vilken plats hon skulle få i familjen framöver. Claes berättade den där episoden så kärleksfullt och engagerat så att det var omöjligt att inte dras med. Förövrigt kanske det bästa sommarprat som jag lyssnat på (och då har jag lyssnat på nästan allt genom åren).
Han berättade sin historia så öppenhjärtligt och ödmjukt, med både en viss portion humor och värme och berörde vardagliga ämnen som vi egentligen inte pratar om. Framförallt i en mans perspektiv. Så som att vara man och blyg, om livet som bara pågår genom generation och generation, om kärleken till sina barn och att man kan komma långt i livet genom att vara snäll och tålmodig.
Det var inte svårt att känna igen sig i mycket av det han sa.
Jag fortsätter att tänka på just den där meningen; "Skulle ni tycka om mig om jag var en geting". En mening som säger så mycket om livet. Som öppnar lådor som varit stängda så länge.
Skulle ni tycka om mig om jag var en geting? Claes svar var ja.