Sunt förnuft

Sov i en evighet i natt.
Skönt att tillslut få komma i kapp.
Sköna söndag med allt vad det innebär och jag konsumerar nyhetsflödet och möts av alla dessa missförhållanden som ond bråd död, sprängningar och socialt utsatthet. Ett land i splittring och ondska.

För någon vecka sedan fick jag möjlighet till en pratstund med representanter från amerikanska ordningsmakten. Jag berättade hur jag som turist i New York sett en förändring av staden de senaste 30 åren. De förklarade stolt att New York idag är en av världens säkraste och tryggaste storstäder idag. Så var det inte på 80 och 90 talet. Jag kan bara hålla med.

Vi har flera städer idag som måste ses som otrygga. I vårt land. Men till skillnad om vad andra tyckare säger tror jag inte på att det finns någon "smart fix". Det handlar inte om att om man bara får strängare straff och hårdare tag så försvinner missförhållandena. Lika lite som att det blir bättre bara man stryper invandringen, eller att man byter ut politiker.
Det behövs en riktig plan där krafttag görs överallt, från familjepolitik, skolan, nödvändiga resurser för polis och rättsväsende, samhällsstruktur och kommunala satsningar. Allt måste synka med varandra.
Och i slutändan handlar det om rent sunt förnuft.