Tid att njuta när tid är

Det blir tidig frukost ute med ägg, rostat bröd, hallonmarmelad från "Den gamle fabrik" och förstås massvis med kaffe.
Min son klagar på att det är tidigt, men efter lite småprat och diskussion om den svenska rapscenen är han på gång. Han frågar:
"Har du lyssnat på Sarah"
"Med Fleetwood Mac?"
"Nej, Ken Ring!"

Min son ger mig den där "hopplösa" blicken, men håller inne det han nog egentligen känner i just denna stund. Det blir en stunds tystnad, sedan säger han att han måste gå in och jag ber honom stanna en stund till, men då förklarar han att han suttit ute tillräckligt. Han måste ta en powernap säger han.
En ansträngande frukost med sin far tänker jag och tittar på klockan och kan notera att han varit vaken i exakt 30 minuter.
Jag försöker minnas tillbaka till mina egna tonår. Hur var jag? Var jag någonsin så där trött?

Min son kommer ut med mer kaffe till mig, samt en hemmagjord isglass som han själv komponerat. Den är kall och läskande i den nu stekheta frukostplatsen. Det är en fin pojk jag har, tänker jag samtidigt som jag säger tack, men det är osäkert om han hör för han har snabbt lämnat uteplatsen igen.

Jag är ensam lämnad, men långt i från själv. Runt omkring mig sjunger diverse fåglar, som då och då prövar sina vingar och gör sina dykningar och seglingar i luftrummet.
Det tycks bli ännu en fin dag. Passar bra på en ledig dag.

Kristi himmelsfärdsdag.
40 dagar efter uppståndelsen lämnar Jesus jorden genom att han lyfts upp i luften av ett moln. Det var sådana kunskaper man fick till sig i 70-talets svenska skola. Hur det är nu har jag ingen aning om.
Men det var just sådana där berättelser som skulle stanna kvar hos mig resten av livet.

Det är 10 dagar till Pingst, men några få dagar till att min son skall konfirmera sig.
Mitt största minne av min egna konfirmation var att alla bar träskor. Det var sådana tider då. Det där är förstås ett efterarrangerat minne.
Jag har sett konfirmationsfotot i efterhand och noterat att alla bär svarta träskor. Eller inte riktigt alla. Själv hade jag till dagens ära klätt mig i ett par vita. Det var så det var.

Det är helgdag och ledighet, men i morgon är det som att detta inte existerat.
Här är det inte tal på klämdagar.
Tid att njuta när tid är.
Tid att ta hand om dagen som flyr.