Tillsammans

Jag tar av mig min gi och hänger upp den. Det är slut för idag. En träning som jag faktiskt sett framemot hela dagen. Passet leddes av en bra instruktör och träningsupplägget var noga planerat. Jag tränade med brorsan och bara det kan vara en riktigt humörshöjare. Tyvärr krånlade mitt knä mer än vanligt idag, men det blev roligt ändå.
De här kvällarna är så viktiga för mig. Inte allra minst för det sociala.

Sedan tittade ett känt ansikte in i dojon. Detta under slutet av träningspasset. En gammal judoka som inte burit sin dräkt på evigheter. En gammal vän som jag inte träffat på länge. Han tittade förbi för att säga hej..

Jag minns när vi var barn. Vi blev oskiljaktiga så fort vi hamnade i samma klass. Upp till nian, sedan gick vi på gymnasiet ihop, t om på komvux.
Vi var tonåringar tillsammans, vi umgicks för det mesta. Alla dessa fester, alla träningspass, alla judotävlingar och läger. Vi jobbade tillsammans under många år. Ja han är fortfarande den som jag jobbat längst tillsammans med. Under så många år gjorde vi allt tillsammans.
Just det där tänkte jag på sedan när träningen tog slut och jag och han blev kvar. Två vuxna män som pratade om livet som rusat på allt för fort. Nu stod vi här och kunde inte fatta var alla år tagit väder. Vi pratade om våra familjer, om hälsa och vad som hände sedan. Jag berättade att det var svårt att greppa för mig att jag snart är femtio. Att jag fortfarande var den där pojken som aldrig åldras. Jag berättade om hur mycket jag börjat tänka på allt det där. Att jag kanske hamnade i en kris för ett tag sedan, lät håret växa och slutade raka mig. Jag berättade om hur viktigt det var för mig att ta tillvvara på livet och hur döden fanns där i mitt medvetande. Min gamle vän höll med, men förklarade också likt Nalle Puh att lever gör jag så otroligt många dagar - att dö bara en. Det fick mig att skratta och det gjorde han också och för ett ögonblick var det som att inte alla de där åren gott sedan vi höll ihop i vått och torrt.

Nu hemma och jag tänker på dagen som snart är förbi. Går igenom och reflekterar.
Man vet aldrig vad som kommer hända.
Det här blev en bra dag.
Jag tänker på att det bästa i mitt liv har jag alltid gjort tillsammans med någon annan eller andra. Kanske den främsta anledningen till varför det är viktigt för mig att inte missa ett enda träningspass. Jag tänker på alla de där vännerna man haft som kommit och gott genom livet. Jag tänker på mitt möte i kväll och minnena från en annan tid.
I morgon bitti kommer allt igen stå på på noll.