Tillslut hittar polarprisets jury rätt vinnare

Och så får Chuck Berry Polarpriset tillslut och jag kommer på mig själv säga; "Äntligen" när nyheten presenteras. "Äntligen" för att om det är någon som skall ha det här priset är det just Chuck Berry. Rockmusikens grundpelare som gång efter annan blivit förbisedd av juryn för musikbranschens motsvarighet till Nobelpriset.
Äntligen prisas en skapare, en grundare av en hel musikgenre där hans speciella gitarrspel - "Chuckenriffet" har spelats av varje gitarrintresserad unge från dåtid fram till idag. Ingen Chucken - inget Status Quo eller ACDC, osv.
Och så hans sång, sitt ”jive talk” som måste vara prototypen till den senare hiphopen...

I mitt föräldrahem fick jag lära mig att Chuck Berry var världens bästa gitarrist. Jag lärde mig alla låtarna utantill, jag spelade dem tillsammans med min far och senare med min bror. I egentlig mening fanns det ingen annan gitarrist värd namnet. I allafall inte enligt min far. Pappa hade alltid bra historier att berätta om denna man. Jag tog dem till mig och berättade dem vidare. I mitt första rockband spelades det förstås "Chuckenriff" och i den vevan gick det också upp för mig att Chuck Berry inte var den hjälte som jag en gång lärt mig. Rocklegend - absolut, men också en av populärmusikens största förbrytare. Dömd för väpnade rån och övergrepp på minderåriga. Bland annat...
Men, nu är det musiken som skall värderas och det går inte att komma ifrån att ;
1. Chuck Berry uppfann rockmusiken
2. Gjorde elgitarren till rockmusikens viktigaste instrument och genom att skruva upp volymen på max skakade han om bluesmusiken så att den förvandlades till rock 'n' roll.
3. kom på att det var coolt att spela gitarr samtidigt som man studsar över scenen. Vem har inte fascinerats över hans "duck walk".
4. Skrev Johnny B Goode, Rock and roll music, Maybellene, Roll over Bethoven och ytterligare ett stort antal klassiker.
5. var den enda svarta artist som under hela 50-talet låg på Billboardlistan.
6. Sjöng som en vit och spelade de "vitas" musik; country och hillbilly på ett sätt som fick både den svarat och vita publiken att häpna.

Jag har vid flera tillfällen i min blogg, kritiserat Polarprisets jury för att de varje år förbisett Chuck berry för någon artist som oftast varit mitt uppe i sin karriär. Bob Dylan - absolut! Paul Simon, BB King och Led Zepelin lika så. Mer tveksamt; Björk, Pink Floyd...och ett handfull därtill.

Medan jag lyssnar på kanske den i mitt tycke bästa Chuckenlåten "Promised land" tänker jag på min far, på min bror och att det inte var så länge sedan den nu 88 - åriga Chuck Berry var i Danmark och spelade. Och sedan tänker jag att jag aldrig mer skall kritisera Polarpriset något mer.


Du kan ändra denna exempeltext. Peka här och klicka på knappen "Redigera text". Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.