Underwood


Den här lilla trevliga saken köpte min farfar 1960. Måste varit en riktig elegant skönhet då, med dess läckra design, egenskaper och litenhet. På den tiden var Underwood en av giganterna bland skrivmaskiner med 27 procent av världsmarknaden. Företaget hade nästan 35000 anställda i fabriker runt om i Italien, Spanien, Argentina, Brasilien och Skottland. En kort tid senare skulle huvudägaren Adriano Olivetti dö i en hjärtinfarkt och i en serie av olyckliga omständigheter skulle snart bolaget vara bankrupt och trots att företaget lyckades leva vidare fram till 1990-talet blev de aldrig bättre eller finare än då.

och det var i början av 90-talet som jag började använda den. Jag skrev olika texter, dikter, noveller och sånger på den. Ja till och med en roman lyckades jag att få ur den där maskinen.

Och i datorålderns tidevarv sätter sig min tolvåriga son vid maskinen, laddar den med papper och skriver, skriver och skriver. Två timmar försvinner av hans mobil/dator/tevespels tid. Det är fascinerande.
Han fascineras, jag fascineras.
Vissa saker tappar aldrig sin glans.